Mina genvägar
TypeError: null has no such function "getCollaborationGroups"
Mina grupper
Skapa grupp Se alla grupper
Mina system
Favoriter

Inga favoriter

Externa Favoriter
Miljöhandboken

Miljöombudsutbildning

Varje år erbjuds grundläggande miljöutbildning för nya miljöombud. På programmet står bland annat allmän miljökunskap, lagar och regler, sopor, klimat, energi, kemikalier och miljörevision. Under utbildningsdagen ges en introduktion i vad det innebär att vara miljöombud och tid för gruppdiskussion.

Utbildning 16 januari 2025

Är du nytt miljöombud och ännu inte har gått grundutbildningen kan boka in den 16 januari för heldagsutbildning på kommunhuset. Du kan redan nu boka in dig via länken nedan:

Anmälan till miljöombudsutbildning 16 januari 2025

Tidigare miljöombudsutbildningar

Tidigare miljöombudsutbildningar

Den 25 april 2022 - grundutbildning

Den 27 nov 2020

Digital utbildningsdag kring Klimatpsykologi med Kata Nylén.

Läs mer på Klimatpsykologerna. Gå också gärna in på Klimatpsykologipodden och lyssna på hur man kan tänka och agera kring tankar om klimat.

Den 16 okt 2019

Den 7 nov 2018

Här är länkar till kärl för den som vill bygga en sorteringsstation:

https://www.sansac.se/sv/vagnar-och-vagghallare-for-insamling-av-elavfall

https://www.sansac.se/sv/e-handel-produktsida/vagnar-och-vagghallare-for-insamling-av-elavfall/vagghallare-for-2-box

https://www.sansac.se/sv/e-handel-produktsida/sorteringsbehallare/sorteringsbox-25-liter

På Miljöfordon.se kan man söka på bilmodeller utifrån bränsle (det brukar stå angivet under motorversion om det är 4WD):

https://www.miljofordon.se/bilar/soek-bil/

Den 2 maj 2018

Länk till film: https://www.youtube.com/watch?v=wCoRWJKoTEU

Den 20 oktober 2017

Länk till film: https://www.youtube.com/watch?v=wCoRWJKoTEU

 Den 9 juni 2017

Svar på frågor som framkom på utbildningen:

Länstrafiken deltar i denna resvaneundersökning som görs för hela länet och även nationellt, resultaten för län och kommun finns dock inte publicerade. Siffrorna jag visade för färdmedelsandel är för stadstrafik i Östersunds kommun 2016. Frågan som ställs gäller huvudsakligt färdmedel dagen före intervjun.

Nyttiga länkar!

Film om Östersunds arbete med hållbara transporter: https://www.youtube.com/watch?v=wCoRWJKoTEU

Film om expresscykelvägen på Brunflovägen: https://youtu.be/tYw4rA72DYw

Rapport om barns och ungas resvanor: http://www.ostersund.se/trafik-och-infrastruktur/hallbart-resande/barn-och-ungdomars-resvanor.html

Östersunds kommuns cykeltrafikprogram: http://www.ostersund.se/trafik-och-infrastruktur/cykeltrafik.html

Kollektivtrafikbarometern: http://www.svenskkollektivtrafik.se/verktyg-och-system/kollektivtrafikbarometern/

Här kommer ett citat nedan angående produktionen av elbilars batterier av Mazdak Haghanipour, Sakkunnig Elfordon & Laddinfrastruktur, Power Circle:

”I vissa fall stämmer det att tillverkningen av elbilar har högre utsläpp än tillverkningen av en fossilbil. I andra fall stämmer den inte. Titta exempelvis på Tesla eller BMW. All el till deras elbilsproduktion kommer från egna vindkraftverk och solceller. Men tittar vi på andra bilmodeller så stämmer det att elbilsversionen släpper ut mer vid tillverkning jämfört med bensinversionen av bilen. Dock tas detta igen av att elbilen har noll utsläpp vid användning. Så tittar man över hela livscykeln så släpper ändå fossilbilen ut mer än elbilen. Tyska testorganisationen TÜV har jämfört el- och bensindrivna versionerna av Mercedes B-klass. TÜV har räknat på bilens hela livscykel, inklusive tillverkning, bilens medellivslängd på 16,000 mil, och skrotning. De kom fram till att körs elbilen på smutsig Europeisk elmix släpper Mercedes B-klass electric ut 24% mindre CO2 under sin livscykel än bensindrivna varianten. Det som är så bra med den rapporten är att bilarna i övrigt är identiska, det är endast batterierna och motorn som skiljer mellan dem. Körs bilen på el från vattenkraft blir bilens totala utsläpp under sin livscykel hela 64% mindre än bensinversionen. Liknande rapporter har också utförts av Volkswagen och Volvo.

När det sedan gäller batterierna så tillverkas batterierna till bilarna främst i USA, Japan och i Europa. Myten om att batteritillverkningen skulle vara skitig kommer från att batterierna till mobiltelefoner och datorer främst produceras i Kina. I Kina är tillverkningen smutsigare än USA, Japan och Europa. Angående batteriets hållbarhet så innehåller elbilens batterier ett övervakningssystem som skall se till att batterierna laddas och laddas ur på ett sådant sätt att batterierna inte tar skada. Denna funktion finns inte i våra mobiler eller datorer. Därför tror många att batterierna inte kommer hålla, men detta är en myt. Det finns idag elbilar som kört 36 000 mil och som endast tappat 4 % av batteriets kapacitet. 

När det gäller utvinningen så beror det på vilket ämne man menar. I elbilarna är det oftast litium-jonbatterier. Mängden litium i dessa batterier är några fåtals procent, namnet till trots. Litium är något som finns nästan över hela världen. Litium skulle till och med kunna utvinnas här i norden. I världen finns det idag 39 miljoner ton litium. Litium till elbilarna kommer idag främst från Sydamerika och utvinns under bra förhållanden. Det som däremot kan vara ett problem är Kobolt. Kobolt är ett annat ämne som finns i litiumjon-batterier. Dessa utvinns idag många gånger i krigsdrabbade områden som exempelvis Kongo. Det finns rapporter som pekar på att viss utvinning av kobolt i Kongo sker under dåliga förhållande och av minderåriga. Detta är något som bilbranschen arbetar med och det är deras ansvar att se till att ämnena i deras batterier inte utvinns från dessa områden under dessa förhållanden. I följande rapport kan du läsa mer om koboltutvinningen i Kongo samt se tillverkas svar på hur de följer leverantörsleden och säkrar att utvinningen sker under rätt förhållanden: http://resources.mynewsdesk.com/image/upload/ibopcf3lhwrjdio9xyyi.pdf

Mazdak Haghanipour från Power Circle, kommer att föreläsa på Klimatseminariet den 20 sept 2017, så det finns möjlighet att lyssna på honom då!

Den 1 dec 2016

Svar på frågor som framkom på utbildningen:

- Höginblandad HVO (upp till 30 %) kan tankas på t.ex. OKQ8 och Preem (ej vintertid). Deras produkter har olika namn, men se deras hemsidor för kartor över tankställen.

- I Östersunds kommun fanns det 188 elhybrider och 146 laddbara bilar (67 el + 79 laddhyybrid) slutet av 2015. Andelen elhybrider är då 56 %, längre än det nationella snittet på 75 %, vilket innebär att vi har en hög andel laddbara bilar och även elbilar i jämförelse med andra kommuner och nationellt.

- I Fåker kommer laddstationen att sättas upp vid ICA, den blir offentlig men kommer att kunna nyttjas av hemtjänsten som får laddkort.

- Du kan anmäla intresse för att låna elcykel på www.ostersund.se/elcykel

- Har du tips på goda exempel som minskar utsläppen från bilen, biffen bostaden eller börsen? Skicka exemplet till klimat@ostersund.se

- Länk till filmen om hållbart resande i Östersund: https://www.youtube.com/watch?v=wCoRWJKoTEU

Hjälpte informationen på sidan dig?

Sidan uppdaterad: 2024-11-18

Faktaansvarig: Helena Jansson

 Publiceringsansvarig: Ingela Brandén