Mina genvägar
TypeError: null has no such function "getCollaborationGroups"
Mina grupper
Skapa grupp Se alla grupper
Mina system
Favoriter

Inga favoriter

Externa Favoriter
Miljöhandboken

Sopsortering och farligt avfall

Vi som jobbar på Östersunds kommun ska sortera alla sopor som uppkommer i våra verksamheter. Här kan du läsa om hur du ska sortera de vanligaste avfallsslagen.

För vissa verksamheter och vissa avfall gäller speciella rutiner.

Utrustning för sopsortering

Korgar eller möbler för sopsortering

Vad du ska sortera framgår av checklistanWord. Gör sopsorteringen ETT - Enkel, Tydlig och Tillgänglig! Om det bara finns en papperskorg i rummet så hamnar naturligtvis alla soporna där. Se till att det finns bra sorterings­utrustning där människor vistas och där sopor uppstår i lunchrummet, på toaletten, i skrivarrummet och kanske i korridoren.

Beställ utrustning för sortering i lokalerna och dekaler och skyltar. Det finns symboler som täcker in allt vanligt avfall för utskrift också.

Hög smal byrå i bokfanér med tre lådor med symboler för avfall på lådorna.
Sex stycken backar upphängda på väggen. Backarna är uppmärkta med avfallssymboler.

Kommunens snickeri gör måttbeställda sopsorterings­möbler; se Kontaktuppgifter.

Sopsorteringsskyltar, dekaler och affischer

Är sopsorteringen bra uppskyltad? Avfall Återvinning har tagit fram sopsorteringsskyltar för förskolor, skolor och arbetsplatser (se fliken Sopsorteringsskyltar ...). Skyltarna kan också användas i soprum men soprummen är fastighetsägarens ansvar.

Det finns skyltar och dekaler för "matavfall", "restavfall till förbränning" och "farligt avfall". Beställ skyltar och dekaler av Avfall Återvinning.

Det finns också skyltar för förpackningar att skriva ut, se länken ovan.

Barn- och utbildningsförvaltningen tog fram affischer för olika rum under våren 2023. Affischerna kanske är användbara för andra - se affisch för allmänPDF, avdelningPDF, förrådPDF, klassrumPDF, kopieringsrumPDF, matsalPDF och personalrumPDF. Måltidsservice tog fram en affisch som passar för kökPDF.

Symbol för farligt avfall, ett rött utropstecken i en vit triangel på röd bakgrund
Symbol för matavfall, ett vitt äppelskrutt mot grön bakgrund
Symbol för plastflaska, papperskartong, metallburk och glasflaska
Pappersark med nedvikt hundöra på blå bakgrund
Stekpanna som symbol för metall, på grå bakgrund
Symbol med vit hopknuten soppåse på svart bakgrund

Vem gör vad?

Ansvar för sopsortering

Alla kommunala verksamheter är ansvariga för att sopsorteringen fungerar på respektive arbetsplatser och cheferna är ytterst ansvariga. För att sopsorteringen ska fungera måste det fungera hela vägen; ni behöver rutiner för att tömma och bära iväg soporna, ett bra soprum eller sopbod och anpassade hämtningsabonnemang.

Fastighetsansvarige; vilket ofta, men inte alltid är Fastighet (Teknisk förvaltning), ansvarar för soprum och sophämtningsabonnemang för de vanligaste sopsorterna. Det är

  • matavfall, kompost
  • restavfall till förbränning
  • metall
  • tidningar
  • glas (ofärgat och färgat)
  • plastförpackningar
  • pappersförpackningar

Prata med den fastighetsansvarige om antalet eller storleken på kärlen behöver ändras, eller om tömningsfrekvensen behöver ses över.

Om verksamheten finns i lokaler som hyrs så regleras ansvar för sopsorteringen i hyresavtalet.

Verksamheten får själv ordna förvaring och beställa hämtning av

Vem hämtar vad?

Östersunds kommun: Avfall Återvinning hämtar Matavfall och Restavfal till förbränning. För hämtning av förpackningar och tidningar får ni upphandla hämtning av någon entreprenör läs mer på näringlivets producentansvars sida.

Det här kan ni köra iväg själva

Det här kan ni själva köra iväg

Metaller, Trä, Glas och keramik - ej återvinningsbart (deponi), m.m. kan ni själva köra till exempelvis Gräfsåsens avfallsanläggning

Förpackningar kan ni köra till en mottagningsplats.

Lämna på återvinningscentralen - om du har anmält i förväg

Sortera soporna så här:

Använd sorteringsguiden för att veta vad som ska sorteras hur.
Kolla i checklistanWord vad ni behöver för utrustning.

Sopsorteringsguiden

Frigolit; är det en plastförpackning eller ska det gå till förbränning? Hur sorteras plastskedar? Vad gör jag med gamla disketter och CD-skivor? Frågorna är många. Svaret kan finnas i Sortera ditt avfall.

Återanvända är bättre än att återvinna

Återbruk

Ibland blir det grejer och möbler över. Är det inte något fel på dem så är det inte sopor. Läs mer om hur du gör då du vill bli av med något ni inte använder i "Rutin för återbruk i Östersunds kommunPDF".

Kontakta Möbelgruppen om det är hela möbler. Biståndsorganisationerna i stan tar emot begagnat men det ska vara helt och rent.

Farligt avfall

Farligt avfall är farligt för vår hälsa och miljö. Det är till exempel batterier, glödlampor, lysrör, elektronik - allt med sladd eller batteri, färg, kemikalier, starka rengöringsmedel. Vi på kommunen ska sortera ut sådant och lämna det där det tas omhand på bästa sätt.

Farligt avfall, märk upp och förvara

Märk upp

Det farliga avfallet ska vara uppmärkt. Om det inte är kvar i originalförpackningen måste det märkas tydligt med innehåll och att det är farligt avfall. Förpackningen ska hålla tätt och inte påverkas av innehållet. Ofta kan man använda tomma kemikalieflaskor eller -burkar av glas eller plast. Flytande farligt avfall får inte blandas ihop och bör förvaras i original­förpackningen.

Förvara

Samla ihop det farliga avfallet och förvara det på ett säkert ställe, så att obehöriga inte kommer åt det, tills det är dags för borttransport. Förvara det helst i originalförpackningar, men alltid i förpackningar som håller tätt och inte påverkas av innehållet. Det finns lådor att beställa för förvaring av mindre kemikalier. Se alltid till att flytande farligt avfall inte når avloppet, till exempel via golvbrunnar. Förvara det i täta lådor.

Lågenergilampor och lysrör

Alla lampor och lysrör ska sorteras som farligt avfall - även gammaldags glödlampor. Lågenergilampor och lysrör innehåller bland annat kvicksilver som, om de går sönder, kan avge giftiga ångor. Läs i "Rutin för kvicksilver i lågenergilampor och lysrörWord" hur du ska göra om olyckan är framme.
Till förvaring av lysrören finns det rör att skaffa.

Farligt avfall, beställ hämtning

Avfall VA är kommunens egen avfallshanterare som ni i första hand ska anlita internt för borttransporter av ert farliga avfall. Det krävs speciella tillstånd för att transportera farligt avfall därför får inte kommunala verksamheter själva sköta transporterna. Det vill säga du får inte ta med något av det farliga avfallet från din verksamhet, inte ens i små mängder (så som batterier eller liknande).

Beställ hämtning här.

Datorer och mobiler lämnar du till IT-enheten

Datorer och mobiler lämnar du till IT-enheten där de går igenom all utrustning som kommer in för att så mycket som möjligt ska kunna återanvändas innan det skickas till återvinning.

Information om farligt avfall om du jobbar på Teknisk förvaltning

Har du frågor?

Om du har funderingar är du välkommen att höra av dig till Avfall VA på avfallatervinning@ostersund.se

Farligt avfall, riskavfall (skärande/stickande med mera)

Riskavfall är smittförande avfall, stickande och skärande avfall samt toxiska läkemedel och cytostatikaavfall (se exempel på riskavfall längre ner). 

Läkemedelsrester - speciell hantering

Till läkemedelsavfall räknas kasserade läkemedel och läkemedelsrester som inte kan klassas in som toxiska. Hit räknas också flaskor och ampuller som inte är tomma och torra. Läkemedel samt läkemedelsrester ska returneras enligt nedanstående riktlinje inom Vård-och omsorgsförvaltningens verksamheter.

Förvaring av riskavfallet

Förvara riskavfallet samlat, säkert och otillgängligt för obehöriga. Riskavfallet förvaras i godkända behållare avsedda för transport av avfallet. Smittförande/skärande/stickande avfall ska samlas upp i typgodkända avfallsbehållare som skyddar mot skär- och stickskador. Avfallsbehållare beställs via WebSesam. Kontrollera behållarens förslutning noggrant så att avfall inte läcker ut. En avfallsbehållare med smittförande/skärande/stickande avfall får förvaras i rumstemperatur i högst tre år. Kärlen får maximalt fyllas till 2/3 av behållarens volym. 

Bortskaffning av riskavfallet

Om avfallet kommer från egensjukvård i hemmet så ska det lämnas till ett apotek. Behållaren måste vara väl tillsluten. Om avfallet kommer från en vårdinrättning så ska det lämnas till kommunens farligt avfall-bil eller till en entreprenör.

Beställ hämtning av riskavfall via Självserviceportalen: Beställ hämtning av farligt avfall.

Hur du beställer hämtning och vilka priser det är finns på angivet på den sidan. För att transporten ska kunna ske säkert är det viktigt att använda godkända förpackningar och att behållare är ordenligt förslutna utan risk för läckage.

Exempel på riskavfall 

Med smittförande avfall avses till exempel:

  • smittförande avfall från patienter med en sjukdom som enligt smittskyddslagen klassas som samhällsfarlig eller annan sjukdom där avfallet kan medföra särskild smittorisk
  • blodigt och varigt avfall från patienter med konstaterad eller misstänkt blodburen smitta.

Med skärande eller stickande avfall menas till exempel:

  • sprutor för engångsbruk med fast kanyl
  • kanyler för engångsbruk
  • knivblad, lancetter och rakblad
  • suturnålar
  • sprutor för engångsbruk som används till patienter med blodburen smitta.

OBS! Allt skärande eller stickande avfall ska betraktas som smittförande avfall. 

Med toxiska läkemedel och cytostatika menas till exempel:

  • läkemedel tillhörande grupp L01 ”Cytostatika/cytotoxiska medel”, Trimetrexat och andra läkemedel med cytotoxisk effekt
  • läkemedel som medför risk för överkänslighet och som genom sin toxiska egenskap kan orsaka bestående skada
  • läkemedel som används som inhalationsläkemedel och som genom sin toxiska egenskaper kan orsaka bestående skada
  • vacciner, antibiotika, hormoner och antivirala medel
  • observera att annat avfall som varit i kontakt med ovanstående typer av läkemedel också ska hanteras på samma sätt.

Återvinning av förpackningar och papper

Förpackningar

I kök, personalutrymmen, klassrum, förråd etc ska alla förpackningar av plast, papper, metall och glas sorteras ut. Skölj eller skrapa ur vid behov, platta till och lägg i rätt behållare. Sortera ut pantburkar och pantflaskor; de kan bidra till fikakassan. Varor ni beställer kommer oftast i kartonger som ska plattas till och sorteras som wellpapp (enstaka wellpappkartonger kan sorteras som pappersförpackning). Andra vanliga emballage är plastfilm och bubbelplast som ska sorterar som plastförpackningar.

Papper och toners, färgpatroner

Kontorspapper, skriv- och ritpapper ska sorteras för sig (även tuggat). Här kan du också slänga enstaka tidningar och broschyrer. Har ni mycket tidningar på er arbetsplats kan det vara idé att sortera ut dem för sig.

Förbrukade toner-, bläck- och färgpatroner till skrivare och kopiatorer

Numera finns sällan något miljöfarligt i dessa produkter men återbrukssystem för kasetterna finns. Se rutin för tonerkassetter. Beställ kartong för returer genom att skicka ett mejl till RICOH eller Perfect Print; se Kontaktuppgifter. När kartongen är full; klistra på bifogad adresslapp och skicka i retur. Denna service ingår i ramavtalet och är inräknad i priset vid köp av tonerkassetter.

Matavfall, grovavfall, metaller, energiåtervinning, ej återvinningsbart

Matavfall

I matavfallskorgen slänger du bananskal, brödkanter, kaffefilter, thépåsar och andra matrester samt hushållspapper och servetter. Läs mer om papperspåse till matavfalletPDF och hur du får det att fungera även i storkök.

Matavfallet ska vara förpackat i matavfallspåsar som du köper via avtal.

Stora och tunga sopor

Trasiga möbler och andra stora, tunga sopor ska också sorteras. Montera isär möblerna, om det går, och sortera varje material för sig. Tag exempelvis loss skrivbordsskivan från metallunderredet. Kör sådant till Gräfsåsens företagssortering; eller beställ grovsophämtning

Avfall Återvinning är experter på sopsortering och hjälper gärna till med tips och råd kring er sophantering.

Metaller

Saker som till minst 70 % består av metall (och som inte är förpackningar) ska sorteras ut för återvinning. Det kan vara trasiga hålslagare, stekpannor eller stativ.

Restavfall till förbränning = energiåtervinning

Det är endast sopor av plast, papper, textil, trä, läder, gummi etc (som inte är förpackningar) som du lägger i soppåsen eller papperskorgen. Det blir energiåtervinning av restavfallet. (Restavfall till förbränning kallades förut Brännbart).

Ej återvinningsbart - deponi

Kvar blir trasigt glas (inte glasburkar och glasflaskor som är förpackningar), trasigt keramiskt material som porslin och lergods. Det ska sorteras som ej återvinningsbart (hette förut Deponiavfall eller Rest till soptipp).

Arbetsplatsen ordnar ett kärl för insamling, när det är fullt så kör vaktmästare eller liknande till Gräfsåsen och tömmer.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Sidan uppdaterad: 2025-04-08

Faktaansvarig: Pernilla Cederlöf

 Publiceringsansvarig: Ingela Brandén